Andra Fiskevatten

VATTEN INOM FJÄLLSJÖ K.F.O

TREHÖRNINGEN, LILLVALLSJÖN, STORVALLSJÖN, ÖVERVATTNET

Dessa vatten ligger alla inom samma område, ca 2,5 mil S om HOTING. Bil från Hoting mot Strömsund, sväng vänster vid avtagsvägen mot Rossön, sen skogsbilväg till vänster. Dessa vatten är föremål för regelbundna inplanteringar av öring och röding. Mellan Lillvallsjön och Storvallsjön finns ett område med 300-åriga tallar. Vid Storvallsjön finns det även en naturbadstrand på sydsidan. Mycket lättillgängliga vatten - bilvägen ända fram.

RENSJÖTJÄRN

Bil från Hoting mot Rosssön, efter ca 15 km svänger Du vänster in på en skogsbilväg vilken leder ända fram till tjärnen. Tjärnen ligger omgiven av myrar. Återkommande inplantering av öring.

 

ÖVRIGA VATTEN

HOCKSJÖFORSARNA

De riksbekanta Hocksjöforsarna erbjuder ett utmärkt strömfiske på harr och öring. Bästa fisket från Lesjön och ca 5 km uppåt. Åk från Hoting till Rossön sedan vidare mot Hocksjö till Lesjöns östspets. Fiskekort: BÖLE F.V.O.

TÅSJÖN

Här har vi TÅSJÖDALENS PULSÅDER, den 4 mil långa och 4540 ha stora sjön TÅSJÖN med sitt beryktade Storöringfiske. Här fångas ett stort antal mycket grova öringar årligen. Den officiella rekordfisken ligger på 9,1 kg. Men den är långtifrån ensam, mängder av öringar från 5 kg och uppåt har noterats. Fiske sker bäst från båt med långdrag (trolling), även om landfångster rapporteras då och då, speciellt från norra delen. Möjlighet att hyra båt finns på alla störe platser runt sjön. Men öringen är naturligtvis inte ensam fisk i sjön. Här finns också sik, abborre, harr, lake och gädda. Även röding har inplanterats med tanke på pimpelfiske vintertid. Hos kortfiskeförsäljarna får Du också närmare information om lämpliga fiskeplatser och betesval.

 

ANDRA FISKEVÅRDSOMRÅDEN

På 3 - 4 mils avstånd från Norråker finns ytterligare några fiskevårdsområden som kan vara intressanta att prova. Bland dessa har vi Rajastrands fiskevårdsområde, Lidsjöbergs fiskevårdsområde samt Risede fiskevårdsområde. Det finns förstås också ett flertal olika fiskevatten att välja på i Borgafjälls kfo 7 - 8 mil från Norråker.  Ett fiskevårdsområde som ligger på 12-13 mils avstånd från Norråker är Jormvattnets fiskevårdsområde, vilket består av ett dussintal tjärnar och sjöar.

Till toppen av sidan

SILESJAURE

Silesjaure ligger inom Jormvattnets fiskevårdsområde. Fiskevårsområdet ligger några mil norr om Gäddede. Man tar sig till Silisjaure genom att följa leden som startar vid foten av Brattlidfjället ca en mil norr om Jormvattnet. Gångvägen från parkeringen till sjön är ca 7,5 km, och startar med en kraftig uppförsbacke upp på fjället. Så när man tagit sig upp på fjället kan det vara dags att ta en vilopaus och njuta av utsikten över bla Stor-Blåsjön. Gångtiden till sjön beror väl på tempot, men blir väl omkring två timmar. När man närmar sig sjön, kan man se den på håll i en dal. Det blir med andra ord till att starta med en kraftig uppförsbacke även på tillbakavägen. En lämplig och fin tältplats kan man sedan hitta alldeles vid sjökanten. Sjön är inte större än att man lätt kan gå runt den. Men man får bara fiska i ungefär halva sjön. Detta beroende på att halva sjön ligger i Sverige och den andra halvan i Norge. Fisken som finns i sjön är öring och röding. Nu har jag inte varit i Silesjaure sedan 1994, så jag vet inte hur det är ned förhållandet mellan mängden öring och röding. Men det verkade som antalet rödingar ökade under årens lopp i förhållande till öringen. Under de år jag provade på att fiska i Silisjaure fungerade fisket bara under vissa väderförhållanden. Väderförhållanden som kanske bara uppträder någon gång varje sommar. Vi begav oss nämligen till Silisjaure bara när vi på en femdygnsprognos hade hört att ett högtryck förstärks och kommer in från Nordsjön med varma vindar som ursprungligen kommer från sydligare nejder. När högtrycket kommer in från väster är vindriktningen nämligen nordvästlig. Detta gjorde att öringen kunde gå nära land och fånga mygglarver som kläcktes. Det gällde bara att hitta öringen som kunde gå i stim. Men hade man hittat ett stim, så var öringen ibland så nära land att man kunde använda ett långt metspö och få napp på napp. Man kunde faktiskt stå i 25-gradig värme och dra upp fisk efter fisk i flera timmar. Storleken på fisken var i allmänhet i mindre "portionsstorlek" ca 2 hg. Det som inte fungerade som bete var spinnare, vilka de bara jagade utan att aldrig eller sällan nappa på. När däremot vinden vände mot syd eller sydost så var det slut med fisket. Det blev som en kallkälla. Man kunde tro att det inte fanns någon fisk i sjön. Fisken försvann då tydligen ut på djupet. Vid denna vindriktning var det ingen idé att stanna kvar utan det var lika bra att packa ihop och gå hem.

Bilder från Silesjaure

Till toppen av sidan

FISKEVATTEN I NORSKA NORD-TRÖNDELAG

Den som är nyfiken på fisket i vårt grannland Norge, har inte allt för lång resväg från Norråker. Om man åker från Norråker över Harrsjön, Lidsjöberg, Gäddede och vidare in i Norge, så bör det väl vara ca 15 mils bilväg till fina fiskevatten i Nord-Tröndelag. Den som känner sig sugen på att prova på laxfiske i en av Norges största laxälvar Namsen, kan ju fortsätta resan ned till Grong, en bilväg på ca 22-23 mil från Norråker.

Bilder från Namsen

Till toppen av sidan