Gakkajaure 1 – 2 augusti 2012

Efter att ha varit inne och tittat på SMHI´s och YR.no´s hemsidor försökte vi bedöma hur vädret skulle vara de närmaste dagarna i början av augusti. Vi ville nämligen gärna ta chansen att besöka Gakkajaure som ligger ca 4 km vandring från Blomhöjden, och bara är öppen för fiske under augusti månad. Det såg väl inte allt för lovande ut vad gäller vädret om man ville ha det gemytligt uppe på fjället. Prognoserna visade nämligen att det skulle vara risk för regnskurar både den första och andra augusti. Då vädret i Norråker var halvklart och uppehåll, bestämde vi oss till slut att åka upp till Blomhöjden för att sedan vandra upp på fjället för en avkopplande sensommarfisketur i Gakkajaure. Vädret i Blomhöjden var tyvärr inte lika trevligt som i Norråker. Regnskurar drev in med västliga vindar. Vi avvaktade därför en stund innan vi slutligen bestämde oss för att ändå ta på oss regnkläder och börja vår vandring upp mot Gakkajaure. Efter nästan 1,5 timmes vandring i lätta regnskurar var vi sedan äntligen strax efter 14-tiden framme vid vår favorittältplats ute på en udde.

Väl på plats vid Gakkajaure, var det som vanligt dags att först byta till en torr skjorta innan tältet slogs upp och utrustningen placerades i tältet. För att inte störas allt för mycket av regnandet, var vi dessutom tvungna att spänna upp ett regnskydd så att vi kunde laga, och äta mat. Då jag inte var ansvarig för tillagningen av den något sena lunchen, köttbullar och makaroner, kunde jag inte låta bli att genast prova fiskelyckan med en spinnare. Det dröjde då inte många kast innan jag fått napp på min första öring. Efter ytterligare några kast med spinnare fick jag ytterligare en öring. Detta lovade riktigt bra fiske trots det trista vädret med regnskurar och en kylig västlig vind och en temperatur på kanske bara 10oC. Efter intag av den bastanta lunchen var det sedan dags att på allvar påbörja vårt fiske. Vi fiskade en stund i närheten av tältplatsen innan vi bestämde oss för att det var dags att börja några timmars fiske vid våra favoritplatser längs den södra sidan av sjön. Det fortsatte att komma in regnskurar från väster, så regnkläderna fick vara på under hela dagen. Men trots det trista vädret så fungerade fisket förvånansvärt bra. Kanske berodde det på att det var dags för fullmåne och fisket då ska fungera ganska bra oavsett vädret? Efter intag av lite fruktsoppa och smörgåsar, fortsatte sedan fisket till fram mot 23-tiden på kvällen då fullmånen kommit fram bakom molnen. Vi kunde då gå och lägga oss tämligen nöjda med dagens fångst.

Fram på morgonsidan vid 5-tiden började det sedan regna kraftigare. Det höll sedan i sig till fram mot 8-tiden, då det var dags att kliva upp, få i sig en soppa och smörgåsar innan fisket påbörjades för dagen. Jag måste förstås medan frukosten tillagades prova fiskelyckan med maskmete vid tältplatsen. Det dröjde inte länge förrän jag fått napp på dagens första öring. Det såg riktigt lovande ut för fisket även i dag trots att vädret verkade fortsätta precis som gårdagen med regnskurar som kom in från väster. Precis som gårdagen var det sedan dags att prova fiskelyckan vid våra favoritplatser längs den södra sidan av sjön. Öringarna nappade hyfsat även i dag, även om de inte var lika förtjusta att nappa på spinnare i dag.

Vädret blev också bättre fram på eftermiddagen med allt färre regnskurar. Framåt 16-tiden hade det börjat suga så mycket i magen att det var dags att inta dagens lunch/middag. Då vi dessutom tröttnat på regnandet bestämde vi oss dessutom för att packa ihop och vandra ned till Blomhöjden. Trots regnskurarna var vi tämligen nöjda med fisket Ryggsäckarna var nu flera kilo tyngre än när vi vandrade tillbaks till bilen vid Blomhöjden.