Gakkajaure 15 augusti 2012

Jag hade egentligen tänkt mig att fisketuren till Gakkajaure den 9 augusti skulle vara den sista fisketuren den här sommaren för min del. Men då vädret nu under flera dagar skulle bli mycket behagligt med temperaturer på ca 20oC även i fjällen kunde vi inte låta bli att göra en sista fisketur till Gakkajaure. Skulle fiskelyckan inte vara så bra denna gång, så skulle vi i alla fall ha haft en behaglig dag på fjället. Med stor sannolikhet är detta den sista fisketuren den här sommaren för min del, innan fiskegrejerna stuvas undan och packas upp igen först nästa sommar.

När vi kommit till Blomhöjden parkerar vi som vanligt bilen vid parkeringen intill ån som rinner från Jemesjaure. Då det i dag bara blir en dagstur, är packningen precis som den 9 augusti betydligt lättare jämfört med när vi har med oss utrustning för övernattning. Vandringen från Blomhöjden till Gakkajaure är mycket behaglig då vädret är soligt med en temperatur på 17-18 grader under förmiddagen då vi vandrar. När vi väl kommit upp på fjället är det dags för en kort vilopaus och samtidigt beundra den milsvida utsikten där vi bl.a. kan se Bastunäsfjället i fjärran.

Precis som den 9 augusti är vi på plats vid 11-tiden på förmiddagen vid vårt favoritställe där vi brukar tälta. När vi kom fram var det nästan spegelblankt på sjön, och endast bitvis en lätt krusning på ytan. Vi gör i ordning våra spön för mete för att testa om det går att få någon fisk, trots att maskarna förmodligen inte rör sig tillräckligt mycket för att locka till napp. Det dröjde emellertid inte länge förrän den första öringen hade nappet på en mask, en öring på ca 4 hg.

För att orka fiska under flera timmar till fram på eftermiddagen, var det sedan intag av några smörgåsar och lite kaffe. Under tiden jag sitter och äter mina smörgåsar ser jag emellertid att den lilla björken jag lutat spöet emot skakar till, jag har fått napp igen. Denna gång är det en öring på 4-5 hg. Jag sätter ny mask på kroken och kastar ut igen. Denna gång dröjer det bara några sekunder innan nästa öring nappar. Öringen jag får upp bedömer jag väga ca 5 hg.

Därefter får jag upp ytterligare ett antal öringar i samma område innan vi bestämmer oss för att prova på andra favoritplatser längre väster ut längs den södra sidan. Då det tidvis under dagen är helt vindstilla med en spegelblank sjö fungerar inte heller fisket så bra. Men det fångas ändå under några timmar några öringar, både på drag och på mask.

Fram på eftermiddagen var det åter dags att få i sig lite mat som stekt korv, smörgåsar och kaffe, samtidigt som vi testade fiskelyckan vid favoritplatsen där vi brukar tälta. Jag hade turen med mig då ytterligare en öring nappade på mina maskar.

Vi bestämde oss sedan för att prova fiskelyckan vid den sydvästra delen under några timmar innan det skulle vara dags att vandra ned till Blomhöjden. Fiskelyckan fungerade även här, och vi fick ytterligare ett antal öringar innan det vid 19-tiden var dags att packa ihop och vandra ned till bilen vid Blomhöjden.

Fisketuren får anses som mycket lyckad, då man i behaglig värme ca 20 grader under dagen, fått tillbringa en avkopplande dag på fjället med fiske. Att vi även fick med oss en hyfsad dagsfångst av öringar, får väl ses som en bonus.