måndag 25 maj 2020

Stensjön 23 juli 2013

Efter ett antal fisketurer till Stensjön med tämligen klen fiskelycka tidigare i sommar, var det nu dags att försöka testa fiskelyckan igen. Vädret var nu betydligt behagligare än vad det varit under de första tre veckorna i juli. Den kyliga väst- till nordvästvinden med lokala regnskurar var nu ersatt med en nordostlig vind och 22oC.

Mina fisketurer till Stensjön brukar oftast bara vara några timmar sen eftermiddag tidig kväll beroende på hur ofta det nappar. Så också den här gången. Efter ca 20 minuters gångväg längs en gångstig fram till bäckviken i Stensjön kom jag igång med fisket ca 17:10. På stigen upp mot Stensjön hade jag då passerat en rejäl björnspillning som låg mitt på stigen. En spillning som antyder att jag befinner mig i ett av de områdena i landet där det finns mest björn.

Börjar fisket med att testa spinnfiske där jag efter några kast känner ett hugg. Öringen släpper tyvärr direkt innan jag hann göra mothugg. Efter ytterligare ett antal kast utan resultat, gör jag i stället ordning mitt haspelspö avsett för kastmete. Agnar på en mask och kastar ut. Då det inte nappar på den serverade masken, blir jag lite otålig och börjar därför vandra längs sjön för att här och var testa med spinnare, men utan resultat. Däremot träffar jag på ytterligare en björnspillning på stigen längs sjön. När jag kommer tillbaks till mitt spö agnat med mask har det däremot nappat. En kämpestark öring som visar sig väga ca 0,5 kg. Agnar på ny maska och kastar ut. Det dröjer inte länge förrän det nappar igen. Denna gång är det en öring på ca 0,3 kg.

Ytterligare en mask agnas på och jag kastar ut. Nu dröjer det nästan en timme innan nästa napp. Även denna gång en öring på ca 0,3 kg. Klockan är ca 19:15 och jag funderar på om jag ska packa ihop och gå mot bilen någon gång kring 19:30. Detta eftersom det varit långt mellan nappandet. Jag är precis på väg att veva upp linan och packa ihop då linan sträcks ut och spötoppen vippar till. Det är äntligen napp igen. En kämpestark öring som visar sig väga ca 0,6 kg. Testar att agna på ny mask och kastar ut igen. Det dröjer inte länge förrän det är napp igen. Ännu en kämpestark öring som visar sig väga ca 0,65 kg.

 

Jag agnar på ny mask och kasta ut igen. Efter ca en halv timme utan napp ger jag upp och packar ihop, och går från Stensjön ca 20:15. Jag kan inte vara annat än nöjd med fem fina öringar, varav 3 stycken över 0,5 kg.