Den 23 juli var det dags att bege sig på sommarens jobbigaste vandring med fullpackad ryggsäck, en ca 8 km lång vandring med 200 meters stigning, över kalhygge, genom skog över myrar och fjällhedar innan man kommer fram till Guoutelisjaure en fjällsjö vid Bastunäsklumpens fot.

 

Vandringen var något kylslagen med västlig vind och 8-9 grader i luften. Fördelen var att vi slapp att slåss med mygg och broms på vandringen mot Guoutelisjaure. Efter nästan 2 timmar och 40 minuters vandring var vi äntligen framme vid det efterlängtade målet.

 

Tältet slogs upp och lite mat intogs innan fisket påbörjades. Då vinden var västlig, och vi vid våra besök vid Guoutelisjaure under tidigare år inte hade fått några större mängder fisk vid denna vindriktning, så var våra förväntningar inte speciellt stora vad gällde fiskfångst. Vi hade siktet i stället inställt på hyfsad fiskfångst först under lördagen då vindriktningen skulle vara sydlig och vädret behagligare. Döm om vår förvåning. Det började genast att nappa då vi började fiska vid 14-tiden, och fortsatte sedan att nappa bra ända tills fram på sena kvällen då det var dags att krypa in i tältet för välbehövlig vila.

 

När vi vaknade på lördagsmorgonen var vädret betydligt behagligare med klart väder och fram på dagen 17-18 grader i luften, och med vind som växlade mellan sydväst och sydost, en vindriktning som varit bra då det gällt bra fiskefångster vid besök under tidigare somrar.

 

Som förväntat fungerade fisket som det skulle vid denna vindriktning. Det vill säga det nappade bra från förmiddagen till fram på sena kvällen. Efter rekordfångster under drygt ett dygn var det åter dags att krypa in i tältet för välbehövlig vila.

 

Att vi fick så mycket fisk oberoende av vad det var för vindriktning eller väder kanske inte är så konstigt, eftersom det verkar vara en mycket fiskrik sjö, vilket vi kunde se kvällstid vid spegelblank sjö, då det vakade fisk över större delen av sjön.

 

Då vi vaknade på söndagsmorgonen var det dags att ladda kroppen med en rejäl portion med potatismos och köttbullar för att klara den jobbiga gångvägen tillbaks till bilen. Tält revs och all utrustning, inklusive all fisk packades ned i ryggsäckarna. Därefter påbörjades den 8 km långa gångvägen tillbaks till bilen, en vandring som nu tog 3 timmar och 25 minuter med många pauser pga av de tunga ryggsäckarna.

 

Årets fisketur till Guoutelisjaure är avklarad, men jag ser redan fram emot nästa sommars fisketur till denna fiskrika sjö.