Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE

Guoutelisjaure 4 – 5 juli 2012

Så var det då dags för sommarens första fisketur med övernattning i tält. Vi hade kollat in SMHI:s webbsida vad gäller väderprognosen för Inviken, som är det närmaste man kan komma om man vill ha en prognos för vädret vid Guoutelisjaure vid Bastunäsklumpens fot. Enligt prognosen skulle det vara riktigt hyfsat väder onsdag 4 juli till fredag 6 juli, passande för en fisketur till denna sjö. På onsdag skulle det bli halvklart till mulet, med lätt regn under ett par timmar under sen eftermiddag. Torsdagen skulle det bli halvklart med temperatur på 18-19oC. Under fredagen skulle det vara halvklart till fram mot 14-tiden då det skulle komma regnskurar.

Samtliga dagar skulle vindriktningen vara mellan syd och sydost, vilket är som vi tidigare kommit fram till en perfekt vindriktning för ett lyckat fiske i denna sjö. Vi planerade därför för en fisketur som börjar under onsdagen med avslut under fredag förmiddag. Sagt och gjort, vi körde bil till vägs ände på en skogsbilväg, några kilometer söder om Sjoutnäset. I förväg har en rutt lagts in i en GPS för att på ett så smidigt sätt kunna ta oss till Guoutelisjare, men framförallt kunna hitta tillbaks till bilen. Gångvägen ska vara ungefär 5,5 km och en stigning på ca 260 m från bilen till sjön. Vi följer rutten något så när genom granskogen och upp till fjällbjörkskogen, men vandrar senare högre upp längs fjället då vi får syn på sjön. Vandringen tar mindre än 2 timmar fram till vår favorittältplats. Det är ovanligt mycket snöfläckar kvar på fjällen, och det ser ut som om det förmodligen leget snö till fram för några dagar sedan där vi slår upp tältet. Dvärgbjörkarna i närheten är fortfarande bruna och saknar löv.

Efter att vi slagit upp tältet och fått något i magen, kommer vi i gång med fisket vid 13-tiden. Det dröjer inte länge innan den första öringen har nappat. Sedan fortsätter det att nappa riktigt hyfsat. Vid 15-tiden börjar det att regna lite grann. Några timmar tidigare än prognosen. Det fortsätter att nappa bra under regnet, men det känns inte så lustigt med regnet som enligt prognosen skulle hålla på i ett par timmar, men som inte vill sluta. Som tur är har vi med ett regnskydd vi kan spänna upp och sitta under då det är dags att äta middag. Efter middagen fortsätter småregnandet, men så också nappandet av fisk. Fisket fortsätter fram till 23-tiden, då vi kan gå och lägga oss nöjda med dagens fångst av öring. Det blev nu inte så mycket till sömn, då regnet fortsatte i kombination med vindbyar som sliter i tältduken. Regnet upphörde inte förrän strax före 5 torsdag morgon dvs 14 timmars regnande och inte 2 timmar enligt väderprognosen. Efter frukost kommer vi igång med fisket igen, och det fortsätter att nappa hyfsat. Då det blåser svag sydlig vind ser vi och hör fisk som vakar i vågorna. Många fiskar lyckas tyvärr äta mask utan att fastna på kroken. Dessutom måste man vara ganska aktiv och veva in flötet emellanåt för att locka till napp. Jag testar därför om det möjligen kan fungera med bottenmete. Det gör det. Bara efter en kort stund har den första öringen nappat. Jag lyckas på detta sätt få sju öringar.

Lyssnar på radions väderrapport 12.55. Där säger de att efter varmfronten som kommit in i dag, ska det över norra Jämtlandsfjällen under fredagen komma in en kallfront med regn och åskskurar. Vi bestämmer oss därför att avbryta fisket redan i dag, och vandra mot bilen vid 19-tiden. Vi äter middag, river tält och börjar packa. Men innan vi packat klart har det dragit upp regnmoln och börjat att regna så smått. Regnet kommer alltså betydligt tidigare än väderprognosen jag hört. Vi får alltså börja vår vandring tillbaka till bilen under småregnande. Men efter någon kilometers gång upphör regnskuren. Ryggsäckarna som nu väger flera kg mer, gör att det tar något längre tid att gå tillbaka till bilen. När vi slutligen kommer till bilen och äntligen kan ta av oss våra tunga ryggsäckar är vi inte annat än nöjda med fisketuren, vi fick ju bra med fisk, trots att den blev en dags mindre fiske än vad vi ursprungligen tänkt oss.