Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE

Guoutelisjaure 25-26 juli 2013

Så var det då dags att ytterligare en gång denna sommar ta sig till ett av mina favoritvatten inom Ohredahke sameby, nämligen Guoutelisjaure på Bastunäsfjället. Sommarvärmen hade sedan några dagar äntligen återkommit efter att ha varit frånvarande sedan vi senast fiskade i Guoutelisjaure.Då det skulle bli temperaturer på upp emot 25oC under dagen planerade vi därför en fisketur till Guoutelisjaure där vi var tvungna att vara morgonpigga på torsdag morgon och kom därför igång med vår vandring mot Guoutelisjaure ca 8:30 för att då undgå att vandra då det var som varmast, och samtidigt förhoppningsvis komma fram i lämplig tid till när fisken skulle börja nappa.

Vi spände fast våra välfyllda ryggsäckar för att sedan vandra de ca 5 km med ca 300 m stigning. Vandringen går genom ett mindre kalhygge, granskog ett antal mindre myrar, fjällbjörkskog och fjällhed med dvärgbjörkar och videsnår. Trots den tidiga starten blev det en svettig vandring. Som tur var kunde vi inta lite vätska genom att dricka vatten som kom rinnande i de bäckar vi passerade. Vid den sista vilopausen med intag av vätska kunde vi se Guoutelisjaure, och kunde på GPS konstatera att vi fågelvägen hade ca 1,5 km kvar till Guoutelisjaure där vi brukar tälta. Detta innebar förmodligen ca 2 km vandring kvar.


Vandringen till Guoutelisjaure tog ca 2 timmar och 15 minuter denna gång, och vi var framme vid 10:45.

Efter byte av den genom svett blöta skjortan till en torr, tog vi oss denna gång tid att slå upp tältet lägga in utrustningen och därefter koka lite kaffe och få i oss lite smörgåsar innan vi började fisket. Vinden var svag ostlig Jag började med att testa med ett av mina favoritdrag, nämligen en koppardroppen. Några kast med detta drag gav endast några ”duttanden” med antydan att det fanns fisk, men ingen tillräckligt intresserad för att nappa så att man kunde dra upp den ur vattnet. Jag tog därför mitt andra haspelspö avsett för mete. Krokade fast en daggmask på kroken och kastade ut flötet. Det nappade nästan genast. Dagens första öring var fångad. Ny mask på kroken, och ut med flötet igen. Napp igen. Nappandet fortsatte sedan i flera timmar innan vi kände oss rejält hungriga, och lagade till mat vid 17:30-tiden.

Vi åt mat. Därefter var det dags att börja fisket igen. Vi tänkte nu prova fiskelyckan på den norra sidan av sjön Tyvärr verkade det inte vara fisk på gång längs denna sida. Vi gick därför över till den sida vi påbörjat fisket, men provade i stället fiskelyckan längre väster ut. Här fanns det fisk som genast började nappa. Det blev emellertid allt svårare att få dem att nappa då det nu var spegelblankt på sjön och maskarna inte kunde locka till napp genom att flötena rörde sig i vågorna. Vi fortsatte emellertid att fiska fram till ca 23:30. Då vi kunde konstatera att det varit ytterligare en lyckad fiskedag i denna sjö.

Efter en natt med inte allt för bra sömn var det i alla fall dags att gå upp vid 7:30-tiden då det började kännas som en bastu i tältet. Det var en strålande morgon, med en svag vind från sydost. Vi kokade kaffe och åt några smörgåsar innan vi påbörjade vårt fiske. Det började genast att nappa. Efter några timmars fiske kunde vi konstatera att det även denna gång varit en lyckad fisketur till denna sjö. Vi rev därför tältet, lagade till en lunch, och packade sedan våra ryggsäckar. Ryggsäckar som nu var betydligt tyngre än när vi gick hit.

Efter en vandring med många vilopauser i den jobbiga värmen ca 25oC, kändes det sedan oerhört skönt att äntligen komma tillbaks till bilen och ta av sig den tunga ryggsäcken. Vi kunde konstatera att årets andra fisketur till Guoutelisjaure även denna kunde anses som fantastisk fiskelycka.